STUDIO1991 OK BLACK.png

VR LAB

Laboratorij navidezne resničnosti (VR LAB) je prostor, ki s svojo tehnično opremljenostjo omogoča entuziastom spoznavanje, razvijanje in testiranje njihovih projektov v polju navidezne ali obogatene resničnosti.

Prostorske zahteve so vezane predvsem na omejitve opreme za navidezno resničnost kot naprimer:  največja velikost »igralnega« polja, pozicija senzorjev gibanja, nemotena sočasna uporaba večih »igralnih« polj.

Glavno vodilo pri projektiranju je bilo zagotavljanje izvajanja različnih scenarijev v prostoru. Naročnikova želja je bila, da to ni samo statični laboratorij navidezne resničnosti temveč omogoča tudi organiziranje manjših dogodkov in projekcij. Zato je oblikovan tako, da ga hitro napolnimo s stoli ne da bi morali odstranjevati večje kose pohištva ali opreme.

Pri oblikovanju smo razmišljali kako bi uporabnik že ob vstopu v prostor doumel kakšna je njegova uporaba. Jasno smo želeli pokazati, da je v ospredju tehnologija. Tako smo estetiko gradili na svetlobnih učinkih, visečih elementih in talnih vzorcih.

Zaradi zelo omejenih sredstev namenjenih prenovi smo vseskozi sklepali kompromise. Talna obloga je ostala obstoječa, povezavo med dvema deloma laboratorija smo dosegli s talnimi nalepkami in barvnimi poudarki nosilne konstrukcije. Da bi se izognili stroškom za nov, skrit, razvod električnih napeljav smo strop spustili in uporabili armaturno mrežo po kateri so speljane viseče električne vtičnice, druge tehnične naprave in kablovje.

Ime projekta

VR - LAB

Lokacija

Ljubljana

Leto

2019

Površina

100m2

Program

Laboratorij navidezne resničnosti

Naročnik

Tehnološki park Ljubljana

Arhitektura

Nuša Gruden, David Žalec, Anže Briški